Dieta- głodówka

Dieta – głodówka to sposób „odżywiania”, którym najczęściej interesują się panie. Dieta ta cieszy się popularnością zwłaszcza na wiosnę, kiedy niektórzy pragną zrzucić trochę „zimowego tłuszczyku”.

Zwolennicy

Istotą tej diety jest niejedzenie nic przez kilka dni i zapełnia niezbuntowanego żołądka jedynie wodą mineralną. Zwolennicy tej diety są przekonani, że usuwa ona zbędne i szkodliwe substancje z organizmu, poprawia samopoczucie oraz pozwalana szybkie schudnięcie w krótkim czasie.

Są i złe strony…

Niestety, jest to bardzo męcząca dieta, podczas której należy unikać zbyt forsownych ćwiczeń gotowych nas wykończyć. Oczywiście diety tej nie wprowadza się w życie od razu – najpierw należy zadbać o odpowiednie przygotowanie polegające na stopniowym zmniejszaniu racji żywieniowych aż do całkowitego wyeliminowania ich z diety.

Również po zakończeniu kuracji konieczne jest stopniowe wdrażanie coraz większych ilości jedzenia do swojego jadłospisu. Nie przeciąża to żołądka, który, jeśli wierzyć specjalistom, nie lubi kuracji szokowych.

Dieta – głodówka jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które mają w zwyczaju spożywać równe śmieci żywieniowe zawierające konserwanty. Jednak ten sposób „odzywiania” nie jest wskazany dla dzieci, które stale potrzebują składników budulcowych do odpowiedniego rozwoju. Jak wiadomo, to przeciwskazanie dotyczy również ciężarnych kobiet. Stanowczo należy również odradzićtego typu dietę osobom pracującym intensywnie, czy to fizycznie czy umysłowo, ponieważ głodówka zmniejsza wydajnośc pracy.