Mąka orkiszowa

Mąka orkiszowa jakże mało znanym typem mąki w Polsce, a przecież to tu powinna cieszyć się największym powodzeniem. Orkisz to prastara pszenica, która oprócz wyśmienitych walorów smakowych wyróżnia się niepowtarzalnymi wartościami odżywczymi.

Mówi się, że wzmacnia nie tylko ciało i krew ale także dba o naszą duszę. Orkisz bowiem ma właściwości uspokajające, tonizujące. Wspomaga koncentrację, rozjaśnia umysł, sprawia, że stajemy się łagodniejsi. Ponad to zdaje się, że orkisz jest antidotum na wszystkie choroby cywilizacyjne. Orkisz można kupić w postaci ziarna, płatków, kawy, no i oczywiście najbardziej popularnej jako mąka orkiszowa. Z mąki orkiszowej upieczemy pyszne i oryginalne ciasta, naleśniki, placki i oczywiście chlebek z chrupiąca skórka i delikatnym miąższem. Orkisz jest bogaty w witaminy i minerały. Pomaga obniżyć ilość cholesterolu w naszej krwi, wzmacnia serce, łagodzi układ nerwowy i wiele innych cudów działa dla naszego ciała, ale i urody. Z tych powodów mąka orkiszowa zawsze musi znajdować się w mojej kuchni. Niespodziewani goście zawsze są pod wrażeniem ciasteczek orkiszowych, które przygotowuje z płatków orkiszowych, maki orkiszowej, śliwek i masła. Szybko, smacznie, prosto, a przede wszystkim zdrowo. Za to kocham orkisz i polecam każdemu kto pragnie nowych smaków, a także dla kogo zdrowie i samopoczucie nie są nieistotne. Co prawda istnieje parę mankamentów przy pieczeniu z mąka orkiszową. Głównym z nich jest trudność z utworzeniu stałej konsystencji naszych wypieków. Wielokrotnie efektem mojego starania były kruszki zamiast ciastek, w takich sytuacjach dodaję trochę mąki pszennej. Podobnie jest przy przygotowaniu naleśników. Jednak do ciast żadne dodatki nie są potrzebne a efekt jest znakomity. Babki wielokrotnie już piekłam na bazie mąki orkiszowej i zawsze gości są zaskoczeni pozytywnie efektem.

Nie będę nikogo starała się przekonać do wspaniałych walorów smakowych i zdrowotnych mąki orkiszowej oraz produktów z niej wytworzonych jednak jestem pewna, że kto raz spróbuje, nigdy już nie zrezygnuje z wykorzystania tego rodzaju mąki w swoich codziennych kuchennych rewolucjach.